Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9446

van Zakia Khattabi (Ecolo) d.d. 1 juli 2013

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Guinee - Migratie naar België - Ontradingscampagne

Guinee
illegale migratie
politiek asiel
bewustmaking van de burgers
asielzoeker

Chronologie

1/7/2013Verzending vraag
31/7/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9446 d.d. 1 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Om een einde te stellen aan illegale migratie heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in samenwerking met de minister die de Guineeërs in het buitenland vertegenwoordigt en met de steun van de Belgische regering sedert juni 2010 een project op touw gezet dat gericht is op de preventie van illegale migratie vanuit Guinee naar België.

In het kader van die campagne werden verschillende audiovisuele spots gemaakt en de sketch 'Rires des jeunes' door een theatergroep van het Institut Supérieur des Arts in Dubreka.

De campagne heeft tot doel kandidaat-immigranten duidelijk te maken dat het leven in ontwikkelde landen ook veel knelpunten en schaduwkanten vertoont, zoals blijkt uit het feit dat er sociale ongelijkheid, werkloosheid, daklozen, en toenemende economische problemen zijn.

Is de staatssecretaris op de hoogte van die campagne? Hoe steunt België die campagne? Wie nam daartoe het initiatief? Zijn er gelijkaardige campagnes in andere landen?

Antwoord ontvangen op 31 juli 2013 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vraag.

Ik ben op de hoogte van het bestaan van deze preventiecampagne tegen de illegale immigratie. Er wordt trouwens voorzien dat ik me in het najaar naar Guinee zal begeven om deze campagne te ondersteunen. De campagne heeft tot doel duidelijk te maken hoe men op legale wijze kan immigreren. Verder worden de kandidaten voor illegale immigratie af geschrikt, door betrouwbare informatie te verstrekken over de risico’s die met illegale immigratie verbonden zijn.

De Dienst Vreemdelingenzaken, die het initiatief heeft genomen financiert deze campagne en biedt strategische en operationele steun. De campagne wordt gevoerd door de Internationale Organisatie voor Migratie.

Momenteel voert de Dienst Vreemdelingenzaken gelijkaardige preventiecampagnes in andere landen, met name in de Democratische Republiek Congo, Kameroen, Senegal, Rusland, Armenië, de Balkanlanden en België (via de Marokkaanse diaspora).